Mısır Piramitleri ve Sırları Nelerdir ?

1
870
Mısır Piramitleri

Yıllar yıllar önce yazdığım yazıyı sanırım güncelleme zamanı geldi. Mısır piramitleri sırları nelerdir? detaylı olarak sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

Dünya’nın en güzel ve görkemli yapıtlarından olan Mısır Piramitleri ayrıca Dünya’nın 7 harikalarından biri olarakta sayılmaktadır. Mısır Piramitleri sadece mısırda olmadığını belirtmekte fayda var. Mısır piramitleri dünyanın bir çok yerinde de farklı şekilerde görülmektedir. En çok piramit Mısır’da bulunduğu için mısır piramitleri olarak genelleştirilmiş bir ada sahipti. Yapısı ve şekli olarak dörtgen piramit şekildedir.

Dünyadaki Önemli Mısır Piramitleri

  • Keops Piramidi (145,75 metre)
  • Mikerinos Piramidi (66,5 metre)
  • Kefren Piramidi (143,56 metre)
  • Sakkara Piramidi (63,17 metre)
  • Maldum Snefru Piramidi (93,26 m)
  • Dahahur Bent Piramidi (104,85 m)
  • Dahahur Snefru P. (103,95 metre)
  • Sakkara Pepi II P. (52,555 metre)
  • Uxmal Tapınağı (Meksika)
  • Teotehuacan (Meksika)
  • Tiahuanaco (Bolivya)

Piramit Nedir?

İlkokula giderken öğrendiğimiz bir tabir aslında. Köşelerin tepede bir noktada buluşması ile oluşan geometrik şekildir. Bu şekiller tabanı üçgen, dörtgen olabilir. Mimari açıdan kullanılmasının sebebi son derece sağlam mukavemete ve statik dengeye sahip yapı sergilemesinden dolayıdır.

Piramit Tarihçesi Nedir ?

Piramitler firavunlar zamanında ortaya çıkmış ve günümüze gelmşi yapılardır. Firavunun mumyası ve onun dönemindeki sanat eserlerini saklamak amacı ile yapılmış üstün matematikse özelliklere sahip yapılardır. Dünya’da ilk piramit inşasını Sakkara bölgesinde Milattan Önce 2620 yılında yapılmıştır. Piramitlerin ilk yapılarının çoğunun tamamlanması tamamlanamış ve yarı inşaat halinde kalmıştır. Yapım aşamasında da yıklanlar olmuştur. Çünkü bu yapıyı yapmak oldukça zor ve o zamanın teknolojisi ile neredeyse imkansız diyebileceğimiz boyutlardadır. Milattan önce 2570 yılında da Meidum Piramidi (Dahahur, Mısır). Sekizinci basamağına gelindiğinde yıkılmıştır. Yıkılan piramitlerin neden yıkıldığını inceledikten sonra daha geniş tabanlı eşkenar dörtgen geometrili Bent Piramidi, Nil nehri yakınlarında inşa edilmiştir. Diğer yapılan piramidlerin aksine M.Ö. 2565 yılında başarılı bir şekilde bitirilmiştir. İlk bitmiş piramid Bent Piramidi diyebiliriz.

Mısır Piramitlerini Kim Yaptı ?

Bu kısım oldukça karışık. Rivayetler var ama o kısımlara hiç girmeyelim. Mısır piramitlerini mısır kölelerinin inşa ettiği düşünülmektedir. 1990 yılında turist olarak gelen birinin atının ayağının çukura basması ile piramiti yapan usta ve işçilerin mezarları keşif edilmiştir. Kubbeli mezar olarak bilinen bu mezarlar duvar işlemelidir. Çalışanların esir olmadığının göstergesi olarak bu mezarların ihtişamlı yapıları örnek olarak gösterilir. 1990 yılından sonra yapılan çalışmalarda 250’den fazla mezarlık daha bulunmuştur.
Ölen herkes için mezarlıklar yapılmıştır bu mezarlıkların yapıları statülerine göre değişiklik göstermektedir. En düşük seviyede çalışan işçilerin mezarları piramide daha uzak bir yerde toplu halde bulunmaktadır.
Ortalama 200bin işçinin çalışarak yaptığı düşünülen piramitlerde çalışan kişilerin vücut yapıları incelendiğinde ağır yüklere maruz kaldığı görülmektedir. Yapılan kazılar sonucunda bölgeye yakın bir çok ev, yaşam alanı ve figürler bulunmuştur. Gize piramitlerinde 20 milyon kireç taşı kullanıldığı görülmektedir. Bu taşların piramite 500 metre uzaklıktaki taş ocağından çıkarıldığı yıllar sonra yapılan kazı çalışmalarında keşfedilen taş ocağı ile ortaya çıkmıştır. Taş ocağındaki hesaplamalar ile piramitlerde kullanılan taşların orantıları doğru olarak sağlanmaktadır.
Firavunlar zamanında ölümden sonra yaşama inandıkları için zengin ve önemli kişiler özel olarak karınlarından bir delik açılarak içleri boşaltılır ve özel ilaçlar ve baharatlar ile mumyalanırdı. Bu ilaçlama tekniği sayesinde bir çok mumya bozulmadan durmaktadır.

Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi ?

O zamanın teknolojisi ile bu tip bir yapıtın yapılması oldukça şaşırtıcı geliyor kimileri uzaylılarla birlikte yapıldı diye rivayet yayıyor ama üstün insanlık gücünün sonucu oluşmuş bir yapıt olarak şu anda görünüyor.
Aşağıdaki resimde de gördüğünüz yapı Mısır’ın en önemli yapısı olan keops piramidi içi olduğunu belirtmek isterim. 155 metre yüksekliğinde 20 yıllık bir çalışma sonucu yapılan bu yapıtta kullanılan taşların her birinin ağırlığı 2.5 ton ağırlığında. 2 milyon 3 bin taş bulunduğunu düşünürsek 20 yılda mucizeler ortaya çıktığı ortada. 20 yılda yapıldığı düşünüldüğünde 2.5 dakika bir taşın yerleştirildiği hesaplanıyor ve hala bu yapıtın bu kadar kısa sürede nasıl yapıldığı nasıl bir teknoloji kullanıldığı merak konusu. Dizilen taşların eğimleri binde 1 hassasiyet ile dizildiği düşünülürse şu anki teknoloji ile eşdeğer bir çalışma yapıldığını görürsünüz. 4500 yıllık bu yapıtın hassas bir şekilde tepe noktasına kadar kusursuz bir şekilde döşenmiş. Kireç taşından yapılan rampalar ile 150 metreye nasıl çıktıkları hala merak konusu. 43 metreden sonra rampa ile döşenmesinin zor olması nedeni ile 43 metreden 150 metreye kadar piramitlerin taşları içeriden döşenerek yukarı doğru çıkmıştır.
Mısır Piramitleri
Kralın odası bu piramitin içerisinde 43 metre yükseklikte bulunmaktadır. Taşların ağırlık merkesi bulunan terazi biçimdeki iskeleler ile halat vaıstası ile kaldırılıp koyulması oldukça hayranlık verici bir durum. 45 asırlık yaşında piramitler 10 metre kadar aşınmaya uğramıştır. Ancak son 10 yıldaki hava değişiklikleri ve iklim şartları 45 asırlık yapıyı 250 senelik bir hasara neden olmuştur.

Mısır Piramitlerinin Gizemi Nedir ?

Mısır piramitleri altın oran ile özel dizayn edilmiştir. Dünyayı yatay şekilde ikiye bölersek eğer piramitin taban alanı dünyanın yarı çapına oturtulduğu düşünülürse yüksekliği tam kutup noktasına denk gelmekte.

  • Piramitinin taban çevresi, yüksekliğinin iki katına böldüğünüzde şaşırtıcı bir sonuç ortaya çıkıyor. pi sayısı olan 3.1416 bulunuyor.
  • Keops – Kefren piramitleri Kuzey Güney Doğu ve Batı’ya tam orantılı şekilde yerleştirilerek yapılmış.
  • Keops piramitinin üçgen biçimdeki yüzeylerin alanını topladığınızda piramitin yüksekliğinin iki katına eşit olduğunu görürsünüz.
  • Piramitin yüksekliğini 1 milyar kilometre ile çarparsanız eğer Dünya ile Güneş arasındaki kusursuz mesafeye ulaşırsınız.
  • Firavunun piramitte bulunduğu mezar odasına yılda sadece 2 defa güneş girdiği görülmektedir. Bu güneşin girdiği tarihler firavunun doğduğu ve öldüğü tarihlerdir.

Mısır piramitlerinin diğer bilinmeyen yönleri 

Mısır piramitleri

  • Piramitin içerisinde hiçbir radar ve sonar aleti çalışmamaktadır.
  • Kireçli su piramitin içerisinde tamamen saf suya dönüşür.
  • Süt gibi çabuk bozulan içecekler bozulmadan 1 hafta yakın süre kalır ve daha sonra yoğurt haline döner.
  • Çöpler piramitin içinde kokmaz ve mumyalaşır.

İlginç bilgileri Kültür Sanat kategorimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.

1 Yorum

  1. piramıtlerın sadece buyuk taslardan ıbaret oldugunu bukadar ozellıge sahıp olmadıklarını zannedıyordum-gercekten mucıze bır yapıtmsı bu pıramıtler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here