fenazepam veya Türkiye’de halk arasında yaygın olarak bonzai adıyla bilinen, 1974 yılında Rusya’da benzodiazepin olarak geliştirilmiş ve günümüzde Rusya ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde üretilen Türkiye’deki içeriği ile bir tür sentetik kannabionid.Dünya ülkelerinden farklı olarak ülkemizde Bonzai Supersleep adıyla tanınmaktadır. Bonzai kelimesi ile muhtemelen doğru yazılışı bonsai olan ve bir tür saksılarda minyatür ağaç yetiştirme sanatının belirtilmek istenildiği ve uyuşturucunun kelime anlamının insanlar üzerindeki psikolojik etkisinin düşürülmeye çalışıldığı değerlendirilmektedir. Uyuşturucu ABD ve Avrupa’da fenazepam ya da İngilizce yazılışıyla phenazepam adıyla bilinmektedir.
Fenazepam Türkiye’de neden Bonzai adıyla biliniyor?
Bonzai isimli bu uyuşturucunun Sentetik kannabionid içeriği Türkiye’de tespit edilmiş olup, yasal olarak kullanımda olduğu ülkelerde BZD kısaltmasıyla bilinen benzodiazepin içerikle kullanıma sunulmaktadır. 25 Mayıs 2014 tarihli 28893 sayılı Resmî Gazete’de de “Phenazepam Bonzai, Bonzai Supersleep ismi ile bilinen Phenazepam (7-Bromo-5-(2-chloropheny 1)-1,3 -dihydro-2H-1,4-benzodiazepin-2-one)” şeklinde yayınlanmış ve bu hali ile de Türkiye’ye sokulması yasak edilmiştir. Ayrıca sentetik kannabionid olarak ise 2011/1310 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinde JWH-018 (Sentetik kannabinoid) adıyla, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun hükümlerine tabi tutulmuştur.
Ayrıca esrardan 5 kat daha etkili olan bir özelliğe sahip olup, Türkiye’de gümrükte ilk yakalamalar 2010 yılında yapılmaya başlanmıştır. Ancak internet üzerinde satışları 2008 yılında yasaklanmıştır. Bir diğer ilginç olan özelliği ise, ilacın hap, toz ve bitkilere yedirilmiş halde de satışa sunulabilmesidir. Türkiye’de yapılan satışında da genellikle bu yöntem kullanılmakta ve kimyasal bazı otların üzerine uygulanmasının ardından ot şeklinde satışa sunulmaktadır. Böylece, esrara benzer kolay kullanım türetilmiş olmaktadır. Ayrıca diğer kullanımları bakımından da LSD (Lizerjik asit dietilamidi) ile benzerlik taşır. İlaç JWH-018, JWH-019 CP-47 vb. etken maddelerini taşımaktadır. İlaç, onay almadığı için her üretimin farklı içeriğe sahip olması olasıdır.
İnternet üzerinde Bonzai ile ilgili pek çok yanlış bilinen bilgi mevcuttur. Diğer sentetik uyuşturucular ile yaygın olarak karıştırılan uyuşturucu kimyasalın kullanımı günümüzde pek çok ülke tarafından yasaklanmıştır. İlaç, bilinen pek çok sentetik uyuşturucudan farklı ve daha güçlüdür. Fenazepam nörolojik bozukluklar, alkol yoksunluğu sendromu ve uykusuzluk gibi hastalıkların tedavisi amacıyla üretilmiştir. Ameliyat öncesindeki kaygıların azaltılması ve anestezik etkilerin arttırılması amacıyla da kullanılmıştır. Ancak, günümüzde eğlence amaçlı ve kötü yönde kullanımı konusunda bir popülerlik kazanmıştır. Bu tür kötüye kullanımlar ilk olarak İngiltere, Finlandiya, İsveç ve ABD ülkelerinde rapor edilmiştir.
Fenazepam Bonzai kullanımında dozaj miktarı
Fenazepam’ın Bonzainin yan etkileri
Bonzai’nin Avustralya’da içeriği değiştirildi mi?
Fenazepamın içeriğinde Avustralya ve Yeni Zelanda’da bazı uyuşturucu kronik maddeler bulunduğundan dolayı 2011 yılında piyasadan çekilmiş ve daha sonra ise yeniden formüle edilmiştir. Fenazepam yani ülkemizde bilinen adıyla bonzai’nin vücuttaki değeri, kanda yapılan bir ölçümle belirlenebilir.
Bonzai’nin ABD’deki durumu
İlaç ABD’de kontrollü maddeler yasasında IV sınıf olarak nitelendirilmiştir. Bu kapsamda ilaç, otomatik hayali sınıflandırmasına girmektedir. ABD’nin Louisiana eyaletinde ilaç ile ilgili olarak eyalet valisi Bobby Jindal, ilacın yasaklanması konusunda bir yasayı onaylamıştır. Fakat, ilacın Zannie adı altında bir sprey olarak yeniden piyasaya sürüldüğüne dair raporlar üzerine yapılan kontrolde, böyle bir ürünün piyasaya sürüldüğü tespit edilmiş ve bu üründe piyasadan kaldırılmıştır. İlacın tüketimi ABD’nin tüm eyaletlerinde yasal olmasına rağmen, insan tüketimi için satışı yasal değildir.
Bonzai kullanımında diğer ülkeler
İlaç İngiltere’de C sınıfı bir ilaçtır. 22 Temmuz 2011 tarihinde ilacın ithalatı yasaklanmıştır. Ancak 23 Nisan 2012 tarihinde kullanımı yasal olarak yeniden tartışma konusu olmuştur. Sonunda ilacın ikinci bir ilaç olarak kullanımı 13 Haziran 2012 tarihinde yasaklanmıştır. İlaç Norveç’te 2010 yılından bu yana bir narkotik olarak kabul edilmektedir. Rusya’da ise, bir reçete olmadan satılması yasal değildir. 2014 yılına kadar Türkiye’de ilaç ile ilgili bir yasa çıkmamış fakat 25 Mayıs 2014 tarihi itibari ile ülkeye sokulması yasaklanmıştır.
Bonzai’nin etkileri
Madde, etki itibariyle bir nevi esrar etkisi yaratmaktadır. Dünya genelinde çok farklı isimler ile satıştadır. Ayrıca ürünün doğal olduğu yönünde reklam yapılarak, sağlığa zararlı olmadığı argümanı oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Bonzai ve ölüm tribi
İnternet üzerinde yapılan yayınlarda, özellikle ölüm tribi yani yukarıda belirtiğimiz gibi bellek yitirimi ve kalp krizi gibi yan etkilerine değinilmektedir. Özelikle uzun süreli kullanımında üç yıl gibi bir süre içerisinde, yan etkilerinin görüldüğü ve sonucunun ölüm olduğu belirtilse de, bununla ilgili olarak yapılmış bir araştırma mevcut değildir. Fakat, ilaç her üretiminde farklı içerik bulundurması olası olduğundan nerede üretildiği veya benzer türevleri hakkında net bir bilgi vermek olası değildir. Ancak, ilacın adının Sentetik Kannabinoid K2 olarak geçtiği ve satıldığı bilindiğinden dolayı, bu konuda yapılan araştırmalarda miyokard infarktüsü yani kalp krizi ile doğrudan bağlantılı olduğuna dair raporlar mevcuttur.
Hocam senin blog hala aktif mi diye bakayım dedim… Hala yaşıyor muşsun 🙂 2009-2010-2011 arası blogumdan tanırsın belki.