Türk Mucid’in İcadı İcat Değil Mi?

Ntv’de düzenlenen türk mucit yarışması ödülü geri alınabilir.

Türk Telekom ve Türk Patent Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘Türk Mucit’ adlı yarışmada, Radikal Gazetesi’nin köşe yazarlığını da yapan İskender Aruoba’nın ‘Bol Balık’ adlı projesi birinciliği kazandı ve 100 bin YTL aldı. Aruoba’nın projesiyle balık üretim tesislerinin altına yerleştirilen huni şeklinde brandalarla havuzdaki pisliklerin bir boru yardımyla yüzeye çekilmesi sağlanıyor. Böylece, balık çiftliklerinin denizleri kirletmesinin önüne geçiliyor, balık üretimi de artıyor.

 

Ancak projenin Malcolm C. M. Beveridge’nin, “Cage Aquaculture” (Kafes Akuakültürü) adlı kitabının ikinci baskısında, 268. sayfada yer aldığı iddia edildi. Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Türker Bodur, “Proje 1980′li yıllarda uygulandı ancak başarılı olmadığı için ve teknolojinin de gelişmesi ile bu tip sistemlere gereksinim kalmadığı için yaygınlaşmadı. İntihal edilmiş bir projenin 100 bin YTL ile ödüllendirlmesi düşündürücü” dedi.

YAPTIĞIM TAM BİR İCAT

Aruoba ise yaptığının tamamen bir icat olduğunu savunarak, şunları söyledi: “İcadını çaldığım iddia edilen Beveridge, yüzer havuzun en altını su ve hava geçirmez bir maddeden yaptı. Onun ortasına bir hortum bağladı, burdan atıkları çekti. Bu balıkların atıkla aynı yerde olması gibi bir sorunu beraberinde getirdi. Kendi çiftiğimde denedim bu yöntemi.”

 Bu içerik Domatessuyu.Com sitesine aittir.

ÖDÜLÜ GERİ ALABİLİRİZ

NTV’de Türk Mucit programını yapan ancak adını vermek istemeyen bir yetkili, “Projenin çalıntı çıkması durumunda ödülü geri alabiliriz. Yarışmanın finalini halk belirledi. Asla manüplasyon sözkonusu değil” dedi.

Şengör de beğenmişti

Türk Mucit yarışmasının 22 Haziran’da yapılan finalinde, Aruboa’nın ‘Bol Balık’ projesi, 12 proje arasından, halkın SMS’leriyle birinci seçildi. Yarışmada, Pop Star yarışmalarında olduğu gibi jüri üyeleriyle yarışmacılar arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşanmıştı. Jüri üyelerinden biri olan ünlü deprem profesörü Celal Şengör’ün, Anadolu’nun değişik yörelerinden gelerek yarışmaya katılan yarışmacıların eserlerine yönelik sert eleştirileri tepkiyle karşılanmıştı. Ancak Şengör’ün, İskender Arıboa’nın ‘Bol Balık’ projesine, başından sonuna kadar destek vermesi dikkat çekti.

İşte Malcolm C. M. Beveridge’ın “Cage Aquaculture” (Kafes Akuakültürü) adlı kitabının ikinci baskısında, 268. sayfada yer alan proje. Aruoba ise, “Benimki bu projeden çork faklı. Çünkü atıklar için havuzlardan ayrı havuzla hiçbir ilgisi olmayan bir huni yaptım. Atıklar huni içinde birikiyor. Ve filtreleniyor” dedi.

Türk Mucid’in İcadı İcat Değil Mi? yazısına ait etiketler : , , ,
Türk Mucid’in İcadı İcat Değil Mi? yazısında telif haklarına ve yasalara aykırı bir bilgi veya link bulunuyorsa lütfen buradan iletişime geçiniz.
30 Haziran 2007 35 views İlk Yorumu Sen Yap Yazar: admin

Yorum yapmak istiyorum.

Yorum ekleye bilir yada yazı için geri bildirim gönderebilirsiniz..Bu yazı için yorumlarına abone ol: subscribe to these comments RSS.

 

Yorum içerisinde kullanabileceğiniz Html tagları :
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yazıya yorum yazdığınızda yorumunuzun hemen yanında bir Gravatarınız yayınlanacaktır. Hani benim Gravatarım?.